PIK = Politiskt InKorrekt, på grund av mycket kärlek - till Israel
Startsidan visar de två senaste artiklarna - samtliga tidigare inlägg återfinns i Bloggarkivet. Läs dem - ingen kronologi

måndag 25 juli 2016

Nästa år i Jerusalem


Judiska kvarter i Jerusalem
Foto: Bertil
Jag behöver inte drömma om nästa år, om ett par dagar åker jag och min hustru tillbaka till Jerusalem och till andra platser i Israel under ett par veckors semester. Vi ska vila och bara vara.
Den lyxen kan vi svenskar i bästa fall kosta på oss. Vi har ingen släkt där som vi kan besöka utan bor på hotell, vi tänkte se intressanta platser och bada i Medelhavet. Sommaren i Sverige har varit ovanligt dålig hittills i år, men typiskt nog; just nu när resan till Israel närmar sig har vädret slagit om och det har blivit nästan lika varmt här som där. Den stora skillnaden är väl möjligtvis att i morgon kan det regna igen i Sverige, men i Israel är det nästan 100% säkert att solen skiner varje dag under de närmaste månaderna. 
Eftersom det inte är vår första Israelresa blir vistelsen en blandning av återbesök och besök vid för oss nya platser och sevärdheter. Även om en och annan gruppresenär med buss och guide i högsta hugg försöker hinna med allt under en vecka, vill jag påstå att deras försök är dömt att misslyckas. Det finns alltid något nytt att upptäcka och uppleva för den nyfikne, trots att landet är väldigt litet.

När jag vistas i Israel, och särskilt i Jerusalem, påminns jag hela tiden om den särskilda betydelse som staden har för många judar. 
Det är inte ett banalt territoriellt habegär vi pratar om. Självklart betyder Jerusalem mycket för både judar, muslimer och troende kristna över hela världen. Men det går heller inte att blunda för det faktum att hos de förskingrade judarna, ända sedan den romerske kejsaren Hadrianus tid 130 evt, har drömmen och längtan till Jerusalem varit levande inom dem. 
"Nästa år i Jerusalem"; mantrat och hälsningen judar emellan i diasporan, som sätter ord på den strävan och det ärvda behov som mynnade ut i sionismen. Åter till Sion - Jerusalem.

Många, inte minst i Sverige, vill emellertid göra oenigheten om Jerusalem till en fråga om land, makt och förtryck. Märkligt nog finns det politiker och debattörer som på fullt allvar vill dela Jerusalem i två delar. Bygga en mur. Utestänga judarna från Kotel. (Det judiska namnet på Västra muren, stödmurarna till Herodes tempel)
Man föreslår att rita kartan efter de gränser som gällde 1967, trots att det inte var en egentlig gräns utan bara en stilleståndslinje efter kriget 1948-49. 
Samma personer uttrycker samtidigt ett obeskrivligt hat mot muren som syns på kullarna i öster. Muren som israelerna kallar säkerhetsbarriär men som araberna kallar en apartheidmur.

Rest av Berlinmuren med målning
Israels och Tysklands fanor i mix
Foto: Bertil
Jag växte upp under en period då Berlin i Tyskland delades av en hög mur. Berlinmuren var en symbol för konflikt som fick sin upplösning och muren revs 1989. Två folk blev ett igen och Tyskland stod starkare än på länge. Jag tillbringade senare närmare ett år i Berlin som byggnadsmålare, en tid efter sammanslagningen av Väst och Östtyskland (Die Wende) och har med egna ögon sett den sammansmältning som skett. Jag har träffat och arbetat med människor från båda sidor som idag lever i symbios med varandra. Det fungerar.

Dagens säkerhetsbarriär öster om Jerusalems stadskärna är också en tydlig symbol för en konflikt. Därför är också fred och försoning den enda kraften som kan riva den. Den dag politikerna vågar skriva under ett fredsavtal kan muren rivas, eftersom den då inte längre fyller någon funktion. 
Muren har inte alltid stått där utan uppkom efter en obeskrivlig våldsvåg mot civila i Jerusalem från de arabiska områdena. Alla vet att muren har räddat liv och bromsat terrorismen sett över tid.

Hur tänker då de som vill bygga ännu en mur och dela den heliga staden? Är det verkligen ett tecken på lösning av en konflikt? I mina ögon är förslaget snarare ett typiskt tecken på konfrontation!
Den svenske diplomaten och FN-förhandlaren Gunnar Hägglöf skrev en bok om situationen i Jerusalem, som den var 1964. Han var mycket propalestinsk och Israelkritisk.
Hans bok fick titeln "Jerusalem i taggtråd". Är det så vi vill se staden i framtiden?
Jag tror förslaget att dela Jerusalem genom att separera människorna är en vansinnig utopi som inte skiljer sig från dagens sorgliga tillstånd och det kommer inte att hända. Israel har varit villiga till stora eftergifter under åren, men land mot fred har tyvärr inte fungerat. Experimentet med Hamas i Gaza är ett dyrköpt bevis på det. 
Israel lämnar med all säkerhet inte Jerusalem ifrån sig även om tanken på en gemensam administration fortfarande lever. Detaljerna i ett sådant avtal, särskilt när det gäller tempelplatsen är dock yttersta svårformulerade. I frågan om Tempelberget flyter politik och religion ihop, trots att varken Israel eller PLO är några religiösa organismer i den meningen som vissa tror. Trots det är trycket från den religiösa världen ytterst stark, både från judiskt och muslimskt håll. Det är som att klampa runt i ett minfält.
UNESCOs beslut i april 2016 (där tyvärr Sverige var en av de stater som röstade för) att frånkänna den judiska historien på och kring Tempelberget, till förmån för muslimsk historiebeskrivning har ju inte underlättat förhandlingarna.

Från Olivberget mot Old City och västra Jerusalem
Foto: Bertil
Jag gillar verkligen Elie Wiesels formulering i sitt öppna brev till USAs president Barack Obama 2010:
"...När en jude besöker Jerusalem första gången, är det inte första gången. Det är en hemkomst..."

Men inte bara judar känner sig hemma i Jerusalems dammiga stengränder, man kan ha andra skäl än att vara en återvändande jude. Även jag tillhör dem som tror att frågan går utanför det politiska.
Det är tydligt att det finns en andlig dimension i kampen om Jerusalem, en kamp som bara ska bli hårdare och hårdare, men upplösningen kommer i samma ögonblick som Messias sätter sina fötter på Olivberget.
För en sekulär läsare kan detta resonemang verka flummigt, men jag lovar dig; du kommer inte att missa det när det händer.

Äldre inlägg om Jerusalem: Jerusalem -"City of gold" och Jerusalem-Alla(h)s stad? och Sion